Miso

Japonci miso pastu znají už přes 2500 let a není žádným tajemstvím, že také její konzumace přispívá k pověstné dlouhověkosti obyvatel ostrovů vycházejícího slunce. Miso je jednoznačně jedním z nejsilnějších přírodních probiotik, obsahuje enzymy účinné při detoxikaci organismu, schopné bojovat proti radioaktivitě a umělým chemikáliím z půdy. Navíc váš jídelníček obohatí o cenný a poměrně vzácný vitamín B12, spoustu železa a minerálních látek. Na základě výsledků z japonského Národního onkologického centra doporučují lékaři konzumaci miso pasty při onkologické terapii a jako účinnou prevenci proti nádorovým onemocněním.

 

Jde o tradiční výrobek, kdy se sójové boby smíchají se solí a fermentačním činidlem koji a ve velkých dřevěných sudech nechají kvasit. Ke zmíněným základním surovinám se většinou přidává ještě obilovina, nejčastěji rýže a ječmen. Existuje nespočet druhů misa od těch kvašených jen 5 dnů po ty, které kvasily několik let, od světle žlutého až po temně hnědé. Barva je u misa spolehlivým indikátorem, jaká chuť vás čeká. Čím je miso tmavší, tím je výraznější a aromatičtější. Jeho chuť se trochu podobá sójové omáčce, ale je plnější, bohatší. Všechna misa, o kterých zde píšeme, jsou od japonské firmy Muso. 

 

Shiro miso – světlé žluto-béžové miso, které je nejméně slané (5,4 % soli) a na rozdíl od všech ostatních druhů i nasládlé. Vyrábí se ze sóji a bílé rýže, fermentuje jen dva měsíce. Sladkosti se dociluje přidáním batátového sirupu a také většího množství fermentačního činidla, takže škroby snáze zcukernatí. Má jemnou krémovou chuť, nejlépe se hodí na přípravu salátových dresinků a na jemné dochucení např. při přípravě dušené zeleniny. Je bezlepkové.

Mugi miso – středně hnědé miso vyráběné ze sóji  a ječmene, fermentované přibližně rok. Tento produkt Muso vyrábí ve dvou variantách – standardní variantě ve 400ml sáčku (je krémové a méně slané, 9,5 % soli) a bio variantě ve 345ml uzavíratelném sáčku (obsahuje drobné kousky a je slanější, 11,5 % soli).

Genmai miso – středně hnědé miso vyrobené ze sóji a rýže natural. Je to nejprodávanější miso a také naše nejoblíbenější. Zemité a výrazné tak akorát, a proto je ideální jako „moje první miso“. Fermentuje přibližně rok, je standardně slané (10,3 % soli) a bezlepkové.

Hatcho miso – nejtmavší a nejvýraznější miso, které fermentovalo tři roky. Vyrábí se ze sóji, žádná obilovina se nepřidává. Má silnou, zemitou až uzenou chuť a tužší konzistenci. Obsahuje 9,3 % soli a je bezlepkové. 

 

Prokázané přínosy Misa

  • Obsahuje všechny aminokyseliny, jedná se tedy o komplexní bílkovinu
  • Povzbuzuje vylučování zažívacích šťáv v žaludku
  • Obnovuje prospěšná probiotika ve střevech
  • Pomáhá se zažíváním a vstřebáváním další potravy ve střevech
  • Jedná se o vhodný rostlinný zdroj vitamínů skupiny B (obzvláště B12)
  • Zlepšuje kvalitu krve a lymfy
  • Pasta miso snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty plic a střev
  • Chrání proti radiaci díky kyselině dipikolinové, alkaloidu jehož cheláty se vážou na těžké kovy v těle a umožňují jejich vyloučení
  • Posiluje imunitní systém a pomáhá snižovat LDL cholesterol
  • Vysoký obsah antioxidantů chrání před volnými radikály

Další inspirace použití Miso pasty najdete na stránkách Jíme jinak

Recept na základní Miso polévku

 

Miso polévka s mrkví a pórkem

 

ingredience na 4 porce:

1 větší mrkev

20 cm pórku

3/4 litru zeleninového vývaru (nebo

vody)

špetka soli

miso pasta

klíčky

 

Rychlá miso polévka pouze se dvěma druhy zeleniny.

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
  2. Pórek nakrájíme šikmo na dlouhé proužky, mrkev na kostičky.
  3. Do vroucího vývaru dáme trochu soli, přidáme nakrájenou mrkev a po 5 minutách pórek.
  4. Povaříme ještě 5 minut.
  5. Vypneme oheň.
  6. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky miso pasty a zamícháme do polévky.
  7. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat.
  8. Ozdobíme nakrájenými klíčky.

 

Obměna

Zeleninu můžete použít jakoukoliv, ale stačí 2-3 druhy, aby polévka měla pokaždé jinou chuť.

Děti

Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, miso použijeme bílé a jen malinko.

Od 2 let mohou děti polévku podle receptu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *